Jak właściwie postępować z suszem?

Ilość suszu, która może trafić do naczynia waha się między 25% a 75% jego objętości. Kolejno czeka nas szereg czynności, bez których nie można by było mówić o właściwym ułożeniu zmielonych liści i pędów. Naczynie należy przykryć dłonią i kilkakrotnie potrząsać góra- dół. Następnie należy przesunąć naczynie w jedną stronę, tak, by susz uformował się po jego skosie. I dopiero w tak przygotowanym naczyniu można umieścić rurkę bombillę, wykorzystywaną do picia. To specjalna, metalowa, wykonana ze srebra lub pozłacana słomka, której zwieńczeniem jest filtr. Woda idealna do zalania suszu powinna mieć temperaturę od 65 do 84 stopni. I tu idealnym rozwiązaniem pomiarowym okazuje się termometr – dostępny w sklepach internetowych z yerba mate. Pierwsze zalanie suszu odbywa się przy udziale niewielkiej ilości wody. Kolejne – już do pełna. Napój jest na tyle wartościowy, że można kilka-, a nawet kilkanaście razy go zalewać wodą. O całkowitym zużyciu liści yerby świadczy ich opadanie na dno.