Sam proces parzenia yerba mate jest swoistym rytuałem, wymaga bowiem nie tylko odpowiedniej wiedzy, ale i specjalnej oprawy naczyniowej. Mate podaje się w naczyniach zarówno z tykwy, ceramicznych, jak i drewnianych, a te zupełnie tradycyjne należy odpowiednio wcześniej przygotować. Ten proces nazywany jest przez znawców yerba mate – curado.

Curado to czynności, które mają doprowadzić do usunięcia pozostałości po miąższu oraz zapachu. W tym celu wykorzystuje się fusy po yerba mate i wypełnia nimi 75 % objętości tykwy. Następnie zalewa się wodą o temperaturze 75 stopni i pozostawia na noc lub przynajmniej 12 godzin. Kolejno płucze się naczynie zimną wodą, wyskrobuje resztki fusów i miąższu i wsypuje yerba mate do wypełnienia 75 % objętości tykwy. Następną czynnością jest zalanie yerby wodą o temperaturze 75 stopni i pozostawienie na dobę, by naczynie mogło wypełnić się właściwą esencją yerba mate. Sam proces nasączania dopuszcza się do stosowania do 3 – 4 razy z jednej porcji fusów.

Rytualne parzenie yerba mate  dopuszczalne jest także przy użyciu mis i akcesoriów wykonanych z drewna cytrynowego oraz algarrobo.